Proiectul 'Eyes on the City', implementat de către Asociația Culturală Câte-n lună şi-n mansardă, le oferă adolescenților din Ucraina și România oportunitatea de a-și exprima creativitatea în cadrul evenimentului Street Delivery 2023. Tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani sunt invitați să participe la workshop-uri de artă, dans contemporan și dream mapping găzduite de standul 'Eyes on the City' din cadrul Street Delivery, un festival de artă stradală desfășurat pe strada Arthur Verona din București.
În ultimele patru luni, în cadrul proiectului cultural 'Eyes on the City', adolescenții din Ucraina și România au fost implicați în activități menite să-i ajute să exploreze și să înțeleagă orașul București prin intermediul artei.
Proiectul a debutat cu șase tururi ghidate de către specialiști din diferite domenii. Un istoric, un antropolog, o scriitoare, o regizoare și o educatoare muzeală au condus tinerii în călătorii prin diverse zone istorice ale orașului București. Aceste tururi au inclus povești despre case dispărute, clădiri nou construite și cinematografe închise.
În cea de-a doua etapă a proiectului, 'Eyes on the City' și-a propus să îi ajute pe adolescenți să-și exprime creativ legătura lor cu orașul București. Prin intermediul workshop-urilor 'Tourist in my City', coordonat de regizoarea Eliza Zdru, și 'Animate the City', condus de artista Laura Pop, tinerilor li s-au oferit abilitățile teoretice și tehnice necesare pentru a-și crea propriile vloguri sau episoade de animație. Filmele realizate de către adolescenți vor fi prezentate în cadrul expoziției artistice de la standul 'Eyes on the City' din timpul Street Delivery, care va avea loc în weekend, de vineri până duminică.
În continuare, 'Eyes on the City' îi invită pe adolescenți să colaboreze în crearea de lucrări artistice ce reflectă viața orașului și atmosfera străzii Arthur Verona, locul unde se va desfășura festivalul de artă stradală. Artista Irina Cangeopol va coordona workshop-ul 'Breaches of Blindness', în cadrul căruia tinerii vor lucra pe suport transparent în echipe de doi, completând fiecare desen cu crochiuri ale trecătorilor.
Tinerii sunt încurajați să-și exprime creativitatea în moduri neconvenționale și la atelierul de mișcare și performance art intitulat 'Imaculat'. Coregrafa Sandra Mavhima îi provoacă pe adolescenți să reflecteze asupra vieții urbane, plasând mișcarea în centrul vieții de zi cu zi, ca un element esențial al dezvoltării comunitare și al interacțiunii sociale.
Participarea la workshop-urile 'Eyes on the City' din cadrul Street Delivery este gratuită și se realizează pe bază de înscriere.
Proiectul 'Eyes on the City' este derulat de Asociația Câte-n lună şi-n mansardă și beneficiază de finanțare prin intermediul programului Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC - Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF - Romanian American Foundation."