Profesorul Daniel Raduly ne-a oferit mai multe detalii despre pregătirile și implicarea elevilor, despre activitățile planificate pentru acest eveniment și despre importanța francofoniei în cadrul comunității. Evenimentul este unul devenit tradiție și reprezintă o acțiune educațională de valoare în peisajul cultural târgumureșean.
Reporter: Cum a luat naștere Festivalul Francofoniei și care este scopul său?
Prof. Daniel Raduly: Asaltați de notorietatea limbii engleze, de modelele americane sau germane promovate în exces, elevilor care studiază limba franceză le este foarte greu să vină în contact cu vorbitori nativi de limba franceză, cu reprezentanți ai mediului profesional. Profesorii francofoni, profesori de limba franceză dar și profesorii simpatizanți ai universului francofon, oferă prin acest festival, un sprijin concret, real pentru elevi în exersarea și aprofundarea limbii franceze. Prin activități ingenioase, ludice și artistice, elevilor le este trezită motivația învățării, descoperirii, căutarilor de invormații sau manifestării în limba franceză. În județul Mureș, inregistrându-se un trend germanofon in special, aceste activități vor oferi șansa elevilor de a alege studiul limbii franceze, care are in spate un vast univers cultural și o civilizație cel puțin la fel de dezvoltată ca și celelalte civilizații europene, punând accent pe societate și valorile acesteia, pe relațiile umane și drepturile omului.
Rep.: Care a fost motivul alegerii temei din acest an?
D. R.: În fiecare an, tema se schimbă, OIF (Organizația Internațională a Francofoniei) stabilește tema și lansează 10 cuvinte care pot fi interpretate în diverse moduri: scenete, muzică, dans, pictură, etc. Noi am ales ca manieră de interpretare a cuvintelor desenul/pictura.Tema din acest an e SPORTUL, dat fiind faptul că la vară, la Paris se vor desfășura Jocurile Olimpice.
Rep.: Ce criterii vor fi folosite pentru jurizarea lucrărilor?
D. R.: Principalele criterii sunt: respectarea formei: titlu, nume și prenume, școala - scrise la loc vizibil, apoi desenul trebuie să vizeze unul din cele 10 cuvinte, orice text de pe desen să fie în limba franceză. Contează, de asemenea, acuratețea desenului, ingeniozitatea, tehnica de desenare și simbolistica.
Juriul este compus din profesor de arte plastice Kovacs Csaba de la Palatul Copiilor, profesor lector universitar de limba franceză Pop Andreea UMFST, profesor de limba franceză Șopterean Anamaria de la Colegiul Agricol Traian Săvulescu.
Rep.: Cum poate comunitatea locală să sprijine și să contribuie la succesul și continuitatea Festivalului în anii următori?
D. R.: Comunitatea locală dornică de cultură, va aprecia pozitiv luna Francofoniei, cum este declarată luna martie și va avea ocazia să asculte, șansonete, musette amintind de Franța de odinioară, dar și vor putea vedea lucrările elevilor ilustrând cele 10 cuvinte ale Francofoniei. Adevăratul sprijin este implicarea în motivarea copiilor pentru participare la activități culturale de acest gen, prin înscriere la examene certificate de limba franceză, cum este DELF organizat anual de UMFST și unde se pot obține diplome de competențe lingvistice recunoscute internațional, eliberate de France Education. La noi în municipiu există și o bibliotecă cu cărți pentru copii, dar și romane sau cărți de știință, bibliotecă găzduită de UMFST. Încurajăm elevii să o viziteze, însoțiți de profesorul de limba franceză!
Rep.: Ce așteptări aveți de la participanți și cum credeți că acest eveniment va contribui la promovarea culturii francofone?
D. R.: Implicarea elevilor in proiect oferă șansa descoperirii și promovării valorilor europene, stabilirea de relații de colaborare între profesori și elevi de la unități școlare diferite, oferirea unui cadru mai degajat de manifestare elevilor de gimnaziu și liceu, oferirea unui exemplu de buna în vederea ambiționării acestora pentru studierea limbii franceze și îi lansează pe elevi în provocarea înțelegerii, conceptualizării și reprezentării artistice a celor 10 cuvinte ale Francofoniei lansate anual de OIF, Organizația Internațională a Francofoniei.
Rep.: Care sunt planurile pentru viitoarele ediții ale evenimentului?
D. R.: Dorim să mulțumim susținătorilor noștri, Primăria Tg Mureș, Sindicatul „Spiru Haret”, Universitatea de Artă din Tg Mureș, Palatul Copiilor, UMFST, ISJ Mureș, Asociației PROCATS și Mirdatod pentru întregul sprijin. Vom încerca să ne dezvoltăm, astfel încât edițiile următoare să aibă mai mulți participanți și din alte județe, chiar cu prezență fizică, pe scenă. La ediția actuală avem participanți cu lucrări din București, Prahova, Târgoviște, Ploiești, Piatra NEamț, Sighetul Marmației, Caraș Severin, pe lângă concurenții noștri. Va fi o luptă strânsă și le dorim succes.
Oana-Bianca MĂRGINEAN