Lupta împotriva violenței în școli: apelul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ

violenta scoli
Lupta împotriva violenței în școli: apelul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că este necesară o amplă campanie de conștientizare privind combaterea violenței în toate formele sale în unitățile de învățământ, subliniind importanța elaborării unui plan de măsuri pentru descurajarea acestui fenomen.

Reprezentanții FSLI au subliniat faptul că spațiul școlar, menit să fie un loc de educație și siguranță, devine tot mai des un teren al insecurității și al fricii, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Ei atrag atenția asupra necesității unei abordări mai serioase din partea Guvernului României în ceea ce privește prevenirea și combaterea violenței în școli.

În ciuda modificărilor legislative recente, FSLI consideră că eforturile actuale nu sunt suficiente pentru a combate acest fenomen. Ei susțin necesitatea unui plan național de combatere a violenței în școli, care să implice atât autoritățile statului, cât și părinții și comunitatea în general.

De asemenea, FSLI a reamintit că a inițiat o propunere legislativă în acest sens, însă aceasta nu a fost tratată cu seriozitate în Parlament. Ei insistă asupra importanței adoptării unei astfel de legi pentru a proteja cadrele didactice și pentru a promova un mediu educațional sigur și respectuos.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a subliniat că violența nu poate fi tolerată în mediul școlar și că este necesară o acțiune promptă și coordonată pentru a proteja elevii și personalul didactic. El a pledat pentru implicarea tuturor părților interesate în această luptă pentru a asigura că școala rămâne un loc al liniștii, siguranței și respectului.

"Este alarmant cum spaţiul şcolii, care ar trebui să fie unul al combaterii violenţei, devine atât de uşor un spaţiu al insecurităţii şi al fricii, atât pentru elevi, cât şi pentru angajaţii din sistemul de învăţământ. Considerăm că Guvernul României ar trebui să trateze cu mai multă seriozitate acest subiect şi nu doar să observe tacit cum are loc un astfel de fenomen care naşte situaţii grave. Modificările legislative care au avut loc în ultima perioadă sunt menite să descurajeze astfel de comportamente, dar nu este suficient. Avem nevoie de un plan naţional de combatere a acestui fenomen. (...) O amplă campanie de conştientizare în ceea ce înseamnă combaterea violenţei de orice gen este absolut necesară în unităţile de învăţământ şi totodată trebuie elaborat un plan de măsuri prin care să fie descurajat acest fenomen", a precizat președintele FSLI.

Luarea de poziție a apărut în contextul recentelor cazuri de violență și abuz în mediul școlar, inclusiv incidentele de la Școala “Nicolae Titulescu” din Capitală și de la Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș.

CITEȘTE ȘI Educația incluzivă: valorizarea diversității și promovarea oportunităților egale

Distribuie :