România, în premieră, în Programul OCDE pentru evaluarea internațională a competențelor adulților (PIAAC)

programul ocde
Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale au anunțat participarea țării la Programul Internațional de Evaluare a Competențelor Adulților (PIAAC), inițiat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Scopul PIAAC: o viziune clară asupra educației și muncii

PIAAC are ca obiectiv principal evaluarea competențelor de literație, numerație și rezolvare a problemelor, oferind astfel o imagine de ansamblu asupra modului în care adulții se adaptează la cerințele complexe ale lumii moderne. Studiul va furniza date vitale pentru analiza relației dintre competențe și caracteristicile sociale și economice, contribuind la politici educaționale și de muncă mai eficiente.

"Avem nevoie de studii care să ne ajute să înțelegem ce știu, ce pot face și cât de pregătiți sunt adulții pentru piața muncii. În România există foarte puține informații privind modul în care diferitele parcursuri educaționale răspund nevoilor pieței muncii, persoanele care au nevoie de sprijin pentru calificare/recalificare și/sau care sunt amenințate de automatizarea locurilor de muncă curente", a declarat Ligia Deca, Ministrul Educației.

Colaborare interinstituțională

Implementarea studiului PIAAC în România este rezultatul unei colaborări între instituții de prestigiu, inclusiv Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Institutul Național de Statistică, Unitatea Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Institutul Național de Cercetare în Domeniul Muncii și Protecției Sociale.

Impactul așteptat al PIAAC în România

Prin participarea la PIAAC, România își propune să obțină o perspectivă clară asupra nivelului de pregătire al adulților pentru piața muncii și să identifice nevoile specifice de calificare și recalificare. De asemenea, studiul va oferi informații prețioase despre cum diferitele parcursuri educaționale răspund cerințelor economice actuale și cum pot fi îmbunătățite pentru a contracara riscurile automatizării.

Distribuie :