„Tinerii și alegerile din 2024”. Studenții UMFST, informați despre importanța prezenței la vot

tinerii si alegerile
Facultatea de Științe și Litere „Petru Maior” din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) a găzduit un eveniment dedicat studenților interesați de alegerile din anul 2024. Workshop-ul „Tinerii și alegerile din anul 2024”, organizat în 4 iunie 2024, a avut loc prin parteneriatul dintre inițiativa nepartizană „Tinerii Votează” și Asociația Studenților și Absolvenților Facultății de Științe și Litere din Târgu Mureș (ASAFSL TGM). Scopul principal al acțiunii a fost să încurajeze tinerii să participe activ la alegerile de pe 9 iunie și să le ofere informațiile necesare pentru a face o alegere informată.

Fiecare vot - un rol crucial

Studenții prezenți la eveniment au aflat date despre procesul electoral și importanța votului. Organizatorii au oferit informații detaliate despre tipurile de alegeri care vor avea loc pe 9 iunie, subliniind rolul crucial al fiecărui vot în modelarea viitorului comunității și al României.

„Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu inițiativa nepartizană "Tinerii votează", iar împreună cu aceștia ne propunem să realizăm cât mai multe evenimente de informare cu privire la importanța mersului la vot. La acest workshop au participat studenți din cadrul UMFST care au fost foarte receptivi la ceea ce le-am prezentat și foarte dornici să afle cât mai multe informații despre exercitarea dreptului de a vota”, a declarat Raluca Mureșan, președinta Asociației Studenților și Absolvenților Facultății de Științe și Litere (ASAFSL).

Importanța participării la vot a tinerilor

Workshop-ul a inclus sesiuni de informare despre funcțiile și atribuțiile instituțiilor care vor fi alese, atât la nivel local, cât și la nivel european. Au fost discutate responsabilitățile primarilor, consiliilor locale, președinților de consilii județene și ale consiliilor județene, precum și rolul Parlamentului European și al membrilor săi.

Un subiect central al discuției a fost relevanța prezenței tinerilor la urne. Organizatorii au subliniat faptul că o prezență crescută la vot poate determina politicienii să acorde mai multă atenție nevoilor și priorităților acestei categorii de cetățeni.

“Peste 4,5 milioane din totalul votanților din România sunt tineri, adică au vârsta între 18 și 35 de ani, iar unul din patru votanți este tânăr. Apoi, prezența la urne este direct proporțională cu interesul pe care politicienii îl acordă nevoilor tinerilor. Așadar, cu cât ne facem vocea mai auzită, cu atât se vor uita mai mult la nevoile noastre! Să nu uităm, la alegerile din 2020, doar 25,46% dintre votanții tineri au mers la vot”, a explicat Alexia Socaciu, vicepreședinte ASAFSL.

Un alt aspect pe care s-a pus accentul a fost modul în care tinerii pot vota informat. Participanții au fost încurajați să își stabilească prioritățile, să se documenteze despre candidați și programele lor și să compare oferta electorală pentru a face o alegere conștientă. De asemenea, s-a discutat despre importanța utilizării surselor multiple de informație pentru a evita dezinformarea.

Distribuie :