UVT, universitatea din România selectată de Comisia Europeană pentru a contribui la viitorul program Erasmus

program erasmus
UVT, universitatea din România selectată de Comisia Europeană pentru a contribui la viitorul program Erasmus

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a fost selectată de Comisia Europeană pentru a participa la evenimentul de lansare a pregătirilor pentru viitorul program Erasmus post-2027. Evenimentul, intitulat „Erasmus+ and European Solidarity Corps Stakeholders Conference”, a avut loc pe 18 februarie 2025 la Bruxelles și a reunit specialiști din întreaga Europă, implicați în dezvoltarea politicilor educaționale.

Recunoașterea excelenței UVT în implementarea programului Erasmus

UVT este singura instituție de învățământ superior din România invitată să contribuie la conturarea viitorului program Erasmus, ca o recunoaștere a rezultatelor obținute în implementarea componentelor programului. De asemenea, universitatea s-a remarcat prin sinergiile realizate între acțiunile Erasmus și inițiativa Universităților Europene din România, RO European Universities. Aceasta din urmă se află în prezent sub președinția rectorului UVT, prof. univ. dr. Marilen-Gabriel Pirtea, inițiatorul proiectului care a stat la baza formării rețelei RO European Universities.

Dezbateri strategice pentru viitorul Erasmus

Conferința organizată de Comisia Europeană a reprezentat prima fază de consultare și creare colaborativă a programului Erasmus post-2027. Evenimentul a reunit personalități de rang înalt, printre care Roxana Mînzatu, vicepreședintă executivă pentru drepturi sociale și competențe în cadrul Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde Hansen, director general pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură, și Glenn Micallef, comisar european pentru Echitate intergenerațională, Tineret, Cultură și Sport. Toți au subliniat rolul esențial al programului Erasmus în promovarea valorilor europene și în formarea unor cetățeni capabili să abordeze provocările economice, sociale și politice ale Europei.

Grupurile de lucru din cadrul conferinței au dezbătut teme-cheie precum: politicile publice în educație, impactul programului Erasmus, incluziunea și accesibilitatea, mobilitatea tinerilor, simplificarea componentelor programului, tranziția digitală și verde, cooperarea internațională și competitivitatea, voluntariatul și cetățenia europeană.

Propunerile rezultate în urma acestor discuții vor sta la baza configurării viitorului program Erasmus.

UVT, un model de internaționalizare și cooperare europeană

Selecția UVT pentru acest eveniment subliniază rolul proactiv al universității în internaționalizarea educației superioare. Lector univ. dr. Andra-Mirona Stan-Dragotesc, directoarea Direcției pentru Relații Internaționale din UVT și coordonatoarea alianței europene UNITA la nivel local, a reprezentat universitatea la Bruxelles.

UVT a demonstrat o abordare inovatoare a integrării în alianța UNITA, creând sinergii cu programul Erasmus și contribuind la transferul de bune practici către întregul sistem educațional românesc. Universitatea rămâne dedicată promovării mobilității academice internaționale, considerând-o un factor esențial în dezvoltarea profesională a studenților și în creșterea șanselor lor de integrare pe piața muncii globalizată.

CITEȘTE ȘI UVT dedică un spațiu în onoarea legendarului Nicu Covaci

Distribuie :